Συνέντευξη με τον Αντώνη Λουμιώτη

Για σου Αντώνη, πες μας λίγα λόγια για το εαυτό σου. Βρίσκεσαι στην Ιταλία τώρα?

Πρώτα από όλα γειά σε όλους! Είμαι 43 χρονών, ζω και εργάζομαι τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία αλλά σύντομα θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα. Έχω ένα μικρό studio (lumokites) που κατασκευάζω ακροβατικούς αετούς, στατικούς και fighter kites, αλλά περισσότερο εστιάζομαι στους ακροβατικούς. Andonis-Loumiotis-Picture1smΕίμαι επίσημο μέλος σε ένα από τα πιο γνωστά club στην Ιταλία "Vento Zero" και μέλος του "fighter club" Ιταλίας και του "STACK International".

Πώς και πότε ανακάλυψες το άθλημα? Τι σου άρεσε στο Stunt kiting?

Το συγκεκριμένο άθλημα το πρωτοείδα το 1998 στο Dieppe στη Γαλλία και μετά από ένα χρόνο αγόρασα τον πρώτο μου αετό. Από εκείνη τη στιγμή το stunt kite έγινε μέρος της ζωής μου και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό. Αυτό που μου άρεσε σε αυτό το άθλημα είναι η αίσθηση που ένοιωσα στα χέρια μου, η δύναμη του αετού και η όλη εικόνα...να είσαι σε μία παραλία και να προσπαθείς να δαμάσεις τον αέρα και τον αετό.

Ο όρος Stunt/Sport kite δεν είναι πολύ διάσημος στην Ελλάδα. Για αυτούς που το ακούνε πρώτη φορά τι θα πεις? Τι κρύβεται πάνω από τα δύο σχοινιά στον ουρανό?

Stunt kite δηλαδή ακροβατικός αετός, σχήματος δέλτα, είναι ένας αετός που ελέγχεται με 2 κλωστές και μπορεί να εκτελέσει ακροβατικούς ελιγμούς που στη σημερινή του μορφή αν και δέσμιο μπορεί να εκτελέσει κινήσεις 3D.

Πώς έχει αλλάξει ο αετός τα τελευταία 10 χρόνια, τι τάση υπάρχει τώρα και πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον?

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ ο αετός, από το πώς πετάει, πώς κατασκευάζεται (σκελετοί, υφάσματα, κλωστές), τι δυνατότητες έχει ο αετός.... Andonis-Loumiotis-Picture6Η τάση που υπάρχει τώρα είναι οι αετοί polivalent, δηλαδή να μπορεί να εκτελέσει όλα τα trick αλλά και να έχει καλό precision δηλαδή να είναι σταθερός στον αέρα. Τώρα για το πως θα εξελιχθεί στο μέλλον έχει να κάνει περισσότερο με το πώς τα υλικά θα εξελιχθούν.

Πόσο καιρό φτιάχνεις αετούς? Με τι διαφέρουν τα δικά σου μοντέλα από τα άλλα?

Κατασκευάζω αετούς από το 2002.Ξεκίνησα και εγώ χωρίς να ξέρω πολλά πράγματα αλλά σιγά σιγά πηγαίνοντας στους αγώνες και βλέποντας άλλους αετούς κατάφερα να φτιάξω τα δικά μου μοντέλα, που φυσικά μου πήρε πολλά χρόνια, πολλούς πεταμένους αετούς μέχρι να φτάσω σε κάτι αξιόλογο. Το βασικότερο χαρακτηριστικό που κάνει να διαφέρουν οι δικοί μου αετοί είναι ότι φτιάχνονται με μία φιλοσοφία που έχει να κάνει με το στυλ του κάθε πιλότου, δηλαδή παίρνω πληροφορίες για τον πιλότο, που πετάει, πώς πετάει, αν το θέλει περισσότερο για trick ή για precision κτλ και ανάλογα με το τι χρειάζεται ο καθένας φτιάχνω έναν αετό που προσαρμόζεται καλύτερα στις απαιτήσεις του.

Τα τελευταία 3 χρόνια είσαι πρώτος στους κατασκευαστές, παγκοσμίως αν δεν κάνω λάθος. Τι διαγωνισμός είναι αυτός και ποίοι συμμετέχουν? Κάθε φορά φτιάχνεις καινούριο μοντέλο? Πιο είναι το τελευταίο?

Όχι και παγκοσμίως......Είναι ένας διαγωνισμός που γίνεται στην Ιταλία και μπορούν να έρθουν όλοι όσοι κατασκευάζουν αετούς και υπάρχει μία ομάδα από κριτές που συνήθως είναι master pilot δηλαδή οι καλύτεροι πιλότοι που πετάνε τον αετό και τον κρίνουν για την κατασκευή του, την εξέλιξη του, την αισθητική και τις πτητικές του ικανότητες. Andonis-Loumiotis-Picture7Κάθε χρόνο που πηγαίνω προσπαθώ να φτιάχνω και ένα καινούργιο μοντέλο. Το τελευταίο μου είναι το "PATHOS".

Πώς προετοιμάζεσαι για τους αγώνες? Γνωρίζω ότι ράβεις όλη την σειρά από την αρχή. Με πόσα kites πηγαίνεις συνήθως?

Τουλάχιστον 2 μήνες πριν ετοιμάζω τους αετούς μου αναλόγως με το ποιό μέρος θα γίνουν οι αγώνες. Ράβω όλοι τη σειρά, για λίγο, πολύ, περισσότερο αέρα, τους τεστάρω και μετά αρχίζω την προετοιμασία μου στο freestyle, στο precision και στο μπαλέτο. Συνήθως πηγαίνω με 7 αετούς SSUL, SUL, UL light, UL, STD light, STD, VTD. Αν στο μέρος που πηγαίνω έχει πολύ αέρα παίρνω και ένα Full VTD. Αλλά το βασικότερο kite που πρέπει να έχω είναι το UL.

Andonis-Loumiotis-Picture5sm

Προτιμάς τους αγώνες Precision ή Freestyle (trick)? Πώς μπορεί να πάρει μέρος κανείς σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα? Είσαι στους Top 5 στο Precision, τι άλλα να περιμένουμε?

Πρώτα από όλα στους αγώνες που πηγαίνω (STACK) διαγωνίζομαι στο Dual Line Individual, που σημαίνει ότι πρέπει να διαγωνιστώ σε όλα αυτά. Υπάρχουν και οι κατηγορίες pair (2 άτομα που πετάνε συγχρονισμένα) και team (από 2 μέχρι και 8 άτομα μαζί). Σίγουρα προτιμώ το precision. Για να πάρει κάποιος μέρος σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα πρέπει να είναι πρώτος στη χώρα του. Εάν δεν γίνονται αγώνες στη χώρα του, όπως στην Ελλάδα, πρέπει να πάρει μέρος σε International αγώνες και να βγει μέσα στις 3 πρώτες θέσεις σε όλες τις κατηγορίες, novice, advance, experiance και master. Όταν περάσει από όλες τις κατηγορίες και φτάσει στους master μπορεί να πάρει μέρος και σε πανευρωπαϊκούς αγώνες. Σίγουρα θα προσπαθώ όλο και περισσότερο, το stunt kite είναι πολύ τεχνικό άθλημα και χρειάζεται πολύ προπόνηση. Και οι πιλότοι που έχω να ανταγωνιστώ είναι πάρα πολύ καλοί....

Πότε θα οργανώσουμε ένα Event στην Ελλάδα? Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να ανεβάσουμε το επίπεδο και να εμφανιστούν άλλοι πιλότοι?

Αυτό είναι κάτι που το σκέφτομαι πολλά χρόνια τώρα αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί δεν υπάρχει καμία υποστήριξη από την πολιτεία. Andonis-Loumiotis-Picture2ssmΚατά την γνώμη μου πρέπει οι ίδιοι οι πιλότοι, αν και πολύ λίγοι στην Ελλάδα, να διαδώσουν αυτό το άθλημα γιατί απλά ο κόσμος δεν το γνωρίζει.

Μια συμβολή για τους ανθρώπους που ξεκινάνε τώρα?

Προσπαθήστε να αγοράσετε ένα μεσαίου baget αετό, όχι λιγότερο από 2 μέτρα άνοιγμα, καλό είναι να έχει σκελετό carbon και όχι fiberglass γιατί θα είναι πολύ βαρύς και διαλέξτε μια εταιρία αναγνωρισμένη. Πάρτε πληροφορίες από διάφορα forum. Καλό θα ήταν αν έχετε τη δυνατότητα να γράφετε video όταν πετάτε γιατί 8α σας βοηθήσει να βλέπετε τα λάθη σας.

Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις? Τι λέει το πρόγραμμα για το 2011?

Andonis-Loumiotis-Picture3smΑυτό που θέλω να πω είναι ότι πλέον οι Έλληνες ενδιαφέρονται για το stunt kite, ας ελπίσουμε ότι θα ενδιαφερθούν περισσότεροι, και από την πλευρά μου θα βοηθήσω όσο μπορώ! Και να δούμε μία ομάδα από έλληνες στο εξωτερικό!! Εγώ πάντα εκπροσωπώ την Ελλάδα σε όλα τα φεστιβάλ και στους αγώνες. Το πρόγραμμα για το 2011 έχει φεστιβάλ που πετάω στατικούς αετούς και fighter σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και Ασίας και μετά το Πάσχα θα διαγωνιστώ στην Ιταλία στο πρωτάθλημα ως international flyer πάντα εκπροσωπώντας την Ελλάδα και τέλη Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει φέτος στην Ιταλία. Μακάρι κάποιοι Έλληνες που ενδιαφέρονται να παρευρίσκονταν.Galaxy S SUL - MILANO 2007 bresso VENTO ZERO:

Andonis-Loumiotis-PictureMix-sm

Πρόσθεσε σχόλιο


Κωδικός Captcha
Ανανέωση Captcha

LoginPrivate messages

Δεν είσαστε συνδεδεμένος.