Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι

Κανόνες

Τι είναι το Power kite;

Είναι ένας μεγάλος, κατευθυνόμενος αετός σχεδιασμένος να παράγει σημαντική έλξη (και άνωση σε ορισμένες περιπτώσεις!).

Τι μπορείτε να κάνετε με ένα Power kite;

Μπορείτε να παίζετε με τον άνεμο (απλές πτήσεις), να κάνετε ψηλά άλματα στον αέρα, landboarding (mountainboard), buggying, snowkiting (με σκι ή snowboard), manlifting και kitesurfing φυσικά.

Πόση δύναμη μπορεί να δημιουργήσει;

Μπορεί να δημιουργήσει τεράστια ποσότητα έλξης, ειδικά όταν πετάει σε «σχήμα οκτώ» στη ζώνη ισχύος (power zone). Μια ομάδα επιστημόνων από το πολυτεχνείο Delft κατάφερε με επιτυχία να αποδόσει ισχύς 10kW από αετό 10 τετραγωνικών μέτρων (δείτε το βίντεο παρακάτω). Επίσης τα εμπορικά πλοία μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων μέχρι και 50% (συνήθως 10-40%) χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο power kite.

ParaFoil (με κυψέλες) ή Inflatable tube (Φουσκωτά) αετούς;

Foil, φυσικά! Τα Parafoil kites φουσκώνουν από μόνα τους. Δεν χρειάζεται να κουβαλάτε τρόμπα μαζί σας και το φούσκωμα αντί για 10-15 λεπτά γίνεται σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο αέρας γεμίζει τις κυψέλες και δημιουργεί εσωτερική πίεση στον αετό. Η τεχνολογία είναι παρόμοια με το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Οι αετοί αυτού του είδους πετάνε σε σχετικά ασθενείς ανέμους (από 1-2bft), γιατί εύκολα διατηρούν το σχήμα τους και την εσωτερική τους πίεση. Έχουν μεγάλο εμβαδόν προβολής, επομένως μεγαλύτερη δύναμη ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό επιτρέπει καλύτερη απόδοση και ισχύς με μικρότερο και ελαφρύτερο αετό. Επίσης, τα foil kites έχουν μεγαλύτερο εύρος ανέμου (wind range) και έκταση στην οποία μπορούν να πετάξουν (wind window). Υπάρχουν ειδικά μοντέλα για kitesurfing, που έχουν κλειστές ή ημίκλειστες κυψέλες. Ο αετός παραμένει φουσκωμένος (ή τουλάχιστον ξεφουσκώνεται εξαιρετικά αργά) ακόμη και στο νερό. Μερικά από τα μειονεκτήματα είναι ότι τα πολλά σχοινιά που στηρίζουν το προφίλ δημιουργούν τριβές, η απογείωση από το νερό στους αετούς με ανοιχτές κυψέλες και η πιο αργή ταχύτητα στροφής σε μερικά παλιά μοντέλα.

Πώς μπορείτε να το κατευθύνετε;

Υπάρχουν δύο τρόποι. Με λαβές και με μπάρα ελέγχου. Για απλές πτήσεις, άλματα (χωρίς σανίδα) και buggying είναι προτεινόμενη η χρήση των λαβών. Έτσι ελέγχονται και τα τέσσερα σχοινιά. Αυτός ο τρόπος έχει μεγαλύτερη ακρίβεια και μπορείτε να κάνετε απότομες στροφές. Με σωστό χειρισμό ο αετός μπορεί να πετάξει σε εξαιρετικά ασθενείς ανέμους. Οι στροφές γίνονται και με τα μπροστινά σχοινιά (power lines). Το βασικό σύστημα ασφάλειας είναι τα Kite killers που σας επιτρέπουν να αφήνετε τις λαβίδες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς να χάνεται τον αετό.
Οι μπάρες ελέγχου είναι πολύ πιο περίπλοκες και έχουν διαφορετικά συστήματα ασφαλείας. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα να διαχειρίζεται το ποσό της έλξης. Τα λεγόμενα " De-power bars " έχουν αυτή τη δυνατότητα. Για snowkiting, kitesurfing και ATB (all terrain board) είναι πιο κατάλληλη η χρήση de-power bar από τις λαβές. Είναι λιγότερο κουραστική επειδή ο αετός επισυνάπτεται με τη ζώνη. Η μπάρα ασκεί μικρή πίεση και τραβά αποκλειστικά τα σχοινιά φρένων.

Youtube - ειδικά επιλεγμένα βίντεο με Power kite

Links:

www.powerkites.de
renewable energy
www.skysails.info

Μετάβαση στην Κατηγορία

Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.03 δευτερόλεπτα